PublicSpaces / Conferentie

Pers

Welkom op de perspagina van de PublicSpaces conferentie 2024. Hier vind je relevante informatie over de conferentie, de organisatoren Waag Futurelab en PublicSpaces, beeldmateriaal en logo's. Heb je vragen? Neem contact op met pers@waag.org.

Over de conferentie

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema 'Taking Back the Internet'. Het tweedaagse programma vindt plaats in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Door middel van panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur werken we toe naar een internet waar we collectief de regels bepalen.

In 2024 zijn de meeste digitale diensten en platforms in handen van een paar Big Tech bedrijven. Deze centralisatie van macht komt niet overeen met hoe het internet is bedacht. Het creĆ«ert problemen die de samenleving ontwrichten. Van privacyschendingen en het beĆÆnvloeden van verkiezingsuitslagen tot discriminatie door bevooroordeelde algoritmes, het monopolie van Big Tech raakt iedereen.

Hoe krijgen we - als burgers, organisaties en overheden - weer controle over onze gegevens en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijke beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, het gebruik en het beheer van digitale tools en platforms. Tijdens de conferentie gaan we in gesprek met sprekers, bezoekers en kunstenaars over data-eigendom, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden.

Afbeeldingen

Download beelden van de PublicSpaces conferentie 2023 via onderstaande knop.

Foto's worden gepubliceerd onder Creative Commons licentie en kunnen worden gebruikt onder vermelding van Waag Futurelab/PublicSpaces en Studio HER, Yvette de Wit.

De foto's van dit jaar worden gepubliceerd in de week van 17 juni.

Stichting PublicSpaces

Stichting PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties, zoals omroepen, gemeenten, onderwijs-, zorg- en erfgoedinstellingen, festivals, bibliotheken en musea. Zij verbinden zich in hun verzet tegen de afhankelijkheid van Big Tech en de daarbij komende privacyschendingen, algoritmische dwang en misbruik van publieke data. Onder de paraplu van PublicSpaces werken zij samen aan een alternatief digitaal ecosysteem dat is gebaseerd op publieke waarden. Die waarden zijn verwoord in het PublicSpaces Manifest en worden door de hele coalitie onderschreven.

Waag Futurelab

Technologie is niet neutraal. Waag Futurelab versterkt kritische reflectie op technologie, ontwikkelt technologische en maatschappelijke ontwerpvaardigheden en stimuleert sociale innovatie.

Waag Futurelab werkt in een team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dat publieke onderzoeksmethoden toepast op technologie en de samenleving. Samen onderzoeken we opkomende technologie en bevragen we onderliggende culturele aannames. Op deze manier stelt Waag zoveel mogelijk mensen in staat mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.