PublicSpaces / Conferentie

PublicSpaces Conferentie 2024: Taking Back the Internet!

Op 6 en 7 juni organiseerden PublicSpaces en Waag Futurelab de vierde editie van de PublicSpaces conferentie met als thema ā€˜Taking Back the Internetā€™. Via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur baanden we ons een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen. 

Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciĆ«le Big Tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending tot moderne slavernij-praktijken en van discriminatie tot beĆÆnvloeding van verkiezingsuitslagen door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van Big Tech raakt iedereen. Hoe herwinnen we ā€“ als burgers, organisaties en overheden ā€“ de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van het internet. Tijdens de conferentie gingen sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden.

Enkele hoogtepunten:

Laatste updates

avatar of publicspaces
19 juli - 14:47

Data en duurzaamheid: nog maar kort zijn de invloeden van datacenters op het klimaat een bekend probleem. Zo was kort geleden in het nieuws hoe de CO2-uitstoot van Google in 5 jaar met 50% toegenomen is als gevolg van toegenomen data-opslag voor AI-tools (nos.nl/artikel/2527239-energie)

Hoe moeten je als organisatie met dit probleem omgaan? Nou, misschien biedt het conferentiepanel 'Best practices in duurzaam digitaliseren' met Lilian Stolk perspectief: conference.publicspaces.net/se

Reacties: 0
Reblogs: 5

avatar of waag
04 juli - 15:12

We zijn nog steeds aan het nagenieten van een geslaagde vierde editie van de PublicSpaces conferentie.

Met als thema ā€˜Taking Back the Internetā€™ baanden we ons op de tweedaagse conferentie via diverse panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen.

Zien we je in 2025 terug op 12 en 13 juni? Save the date šŸ‘€

Kijk de aftermovie: video.publicspaces.net/w/82706

#PubConf2024

Reacties: 0
Reblogs: 0

avatar of Wtebbens
04 juli - 11:46

Here's a video summary of the PublicSpaces Conference: video.publicspaces.net/w/h7dvm

also check out the recorded videos of many of the sessions on the same PeerTube server

#aftermovie #PubConf2024

Reacties: 0
Reblogs: 0

Mogelijk gemaakt door

Het organiseren van deze conferentie is mogelijk gemaakt door bijdragen van deze organisaties