PublicSpaces / Conferentie

PublicSpaces Bazaar

Tijdens dit festival vol kunst, cultuur en goede gesprekken, is voor bezoekers volop ruimte om kennis te maken met aanbieders van concrete oplossingen en tools op de PublicSpaces Bazaar. Bekijk alvast welke organisaties aanwezig zullen zijn of plan alvast een afspraak.

Je vindt de Bazaar op dinsdag 27 juni in de Foyer op de tweede etage.

Publicroam

Publicroam geeft bezoekers automatisch en veilig toegang hebben tot openbare wifi-netwerken. Eenmaal aangemeld verbindt een bezoeker vanzelf bij alle deelnemende organisaties. Inmiddels op ruim 750 locaties in Nederland. Bij gemeenten, waterschappen, bibliotheken, musea, etc. Met Ć©Ć©n account direct online. Gratis. Met respect voor je privacy.

Therp

Voor het beheren en ondersteunen van alle processen in een organisatie is geĆÆntegreerde software onmisbaar. Van CRM, facturatie, inkoop en levering tot planning en rapportages: Odoo voorziet hierin. Therp beschikt over een schat aan kennis en ervaring met Odoo en helpt klanten bij het vinden en bouwen van oplossingen voor die delen van Odoo die niet standaard zijn inbegrepen. Als je een vraag hebt over Odoo, open source of op maat pakketten, Therp kijkt er naar uit om van je te horen!

Murena

Murena biedt een unieke combinatie van 'privacy-by-design' smartphones en veilige, transparante online diensten. Ze richten zich op de verkoop van smartphones die volledig privacy-veilig zijn en geen gegevens over gebruikers verzamelen. Murenaā€™s software is 100% open-source is, waardoor iedereen de privacybeloftes (en dit gebeurt regelmatig!) kan verifiĆ«ren. Het softwareaanbod omvat: 1) /e/OS, een aangepaste versie van het Android Open Source Project, die compatibiliteit biedt met alle 3 miljoen Android-apps, 2) een verzameling van standaard open-source applicaties, en 3) Murena Cloud, een oplossing voor cloudopslag, synchronisatie, back-up en PC-toegang. De software van Murena kan worden geĆÆnstalleerd op meer dan 200 soorten smartphones en tablets. Via hun webwinkel kan je verschillende smartphones bestellen waarop de software al is voorgeĆÆnstalleerd.

PublicSpaces

Stichting PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties. Onder de paraplu van PublicSpaces werken we samen aan een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem: voor hun communicatie, informatie en mediacirculatie zijn ze grotendeels afhankelijk zijn van Big Tech en hun platformen. Deze zijn primair gedreven door commerciƫle belangen en gaan dus niet uit van publieke waarden, zoals privacy, autonomie en transparantie.

We ontplooien verschillende activiteiten om zo een digitaal ecosysteem te bouwen gebaseerd op publieke waarden. Van actuele artikelen, events en een jaarlijkse conferentie om de bewustwording rondom het probleem te vergroten, tot praktische hulp voor publieke organisaties in de vorm van de Digitale Spoelkeuken of werken we samen aan een eerlijker internet in verschillende onderzoeks- en ontwikkelprojecten. Daarnaast bouwen we het netwerk steeds verder uit, zowel nationaal en lokaal als ook op Internationaal en Europees vlak, zoals in de SDEPS coalitie (Shared Digital European Public Sphere). Hoe meer partners, hoe groter de slagkracht!

Ontmoet ons team op de conferentie en maakt een afspraak op onze stand op de bazaar.

Aknostic

Aknostic ontwerpt, bouwt en beheert cloudinfrastructuur en is gespecialiseerd in Kubernetes. Zo creƫert het een platform voor ontwikkelaars voor interactie met hun infrastructuur. De Kubernetes-technologie biedt een gestandaardiseerd en open source framework. Het stemt publieke waarden op elkaar af en bevordert deze door bedrijven, overheidsinstellingen en non-profitorganisaties in staat te stellen meer efficiƫntie, schaalbaarheid en toegankelijkheid te bereiken bij het beheren van hun applicaties.

OpenEdu

Bij OpenEdu begrijpen we dat technologie en onderwijs hand in hand gaan. Daarom lossen wij zowel technische als onderwijskundige vraagstukken op met behulp van een breed scala aan open source applicaties. Ons modulaire en geĆÆntegreerde platform biedt oplossingen voor diverse educatieve uitdagingen.
Onze kernapplicaties, zoals Moodle Premium, Mahara, Bigbluebutton en Odoo Educatie, vormen de ruggengraat van ons aanbod. We gaan echter verder dan alleen het koppelen van open source applicaties. Onze producten zijn uitgerust met uitgebreide webservices en integreren naadloos met administratiesystemen, andere LMS-platforms en populaire tools zoals Office 365, MS Teams, Google Business en meer. Hierdoor kunnen we snel inspelen op de nieuwste trends en behoeften in het onderwijslandschap.
OpenEdu staat voor open source technologie op basis van open standaarden voor open onderwijs. Al sinds 2008 maken we online en blended leren toegankelijk en betaalbaar voor lerende organisaties, zowel in Nederland als in Belgiƫ. Onze visie is dat een online leeromgeving beschikbaar hoort te zijn als een nutsvoorziening, zonder zorgen over capaciteit, opslagruimte of bandbreedte.

Met meer dan 10 jaar ervaring hebben we een indrukwekkend trackrecord opgebouwd. We nodigen u uit om met ons samen te werken en te profiteren van onze expertise in het realiseren van innovatieve en toegankelijke onderwijsoplossingen. Ontdek vandaag nog wat OpenEdu voor uw organisatie kan betekenen.

Freedom Internet

De relatief nieuwe provider Freedom biedt internet, TV en bellen over zowel het DSL-netwerk als diverse glasvezelnetwerken. Freedom staat voor een open en veilig internet en werkt volgens het principe privacy by design. Bij Freedom ben jij geen nummer, maar een mens. Freedom werkt namelijk liever aan tevreden klanten en veiliger en vrijer internet dan voor ā€˜winstgraaiendeā€™ aandeelhouders. Vind jij een veilig en meekijkvrij internet ook belangrijk? Kom langs de stand voor meer informatie (of een mooie sticker, zo help je Freedom steeds een beetje bekender te worden in Nederland). 

Mave.io

Mave.io is een Europees bedrijf dat een privacybewust alternatief biedt voor Vimeo en YouTube. Met Mave kun je video's toevoegen aan je website zonder persoonlijke gegevens van je bezoekers te verzamelen. De componenten van Mave stellen ontwikkelaars in staat om met slechts ƩƩn regel code een rijke videobeleving te creƫren, inclusief ondertiteling en ondersteuning voor digitale toegankelijkheid. Bezoek de stand van Mave.io en speel op de arcade machine om te ontdekken wat Mave zo interessant maakt.

Forum Standaardisatie

We willen allemaal veilig en makkelijk digitale gegevens met elkaar uitwisselen. Forum Standaardisatie helpt dit mogelijk te maken door open standaarden te toetsen en voor te schrijven aan publieke organisaties. Die standaarden verbeteren de samenwerking tussen bedrijven, burgers en de overheid. Forum Standaardisatie is een adviescommissie met deskundigen uit diverse overheidsorganisaties, het bedrijfsleven en de wetenschap. De leden worden op persoonlijke titel benoemd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op PublicSpaces geeft Forum Standaardisatie voorlichting over open standaarden aan de hand van demoā€™s van de volgende producten: Internet.nl (veilig internet), Beslisboom Open Standaarden (open standaarden bij inkooptrajecten), PDFchecker (inclusie via digitoegankelijkheid), en Lijst open standaarden als linked open data (meer toegang en openbaarheid).

 

 

Ubuntu Touch

Ubuntu Touch bouwt samen met de UBports gemeenschap aan privacy en vrijheid gerichte mobiele software. Ubuntu Touch biedt een unieke mobiele ervaring en is een volwaardig alternatief voor Android en iOS. Ubuntu Touch is een gratis en open-source GNU/Linux-gebaseerd mobiel besturingssysteem. Het systeem is ontwikkeld als een open source project en bevat dus geen verborgen bouten en moeren. Je gegevens worden bewaard waar jij dat wilt: op je eigen apparaat en nergens anders!

Greenhost

Greenhost creĆ«ert sociaal verantwoorde digitale infrastructuren, waar het mogelijk is om een balans te vinden tussen vertrouwen, veiligheid en bruikbaarheid. Zij geloven dat veel mensen de voorkeur zullen geven aan open source, privacy-beschermende alternatieven, als de technische belemmeringen voor toegang (zoals complexe installatieprocedures, serveronderhoud, meerdere logins, handmatige updates, etc) worden weggenomen. Stackspin is de brug tussen waardegedreven mensen en waardegerichte tools. Het is een open source suite voor samenwerking, die de beste apps in open source cloudsamenwerking combineert met eenvoudige installatie, beveiliging, automatische updates, eenmalige aanmelding en een dashboard op maat. Ideaal voor waardegedreven KMO's, onderzoeksgroepen, NGO's, community organisers en iedereen die op zoek is naar een volledig beheerd en geĆÆntegreerd gebruik van open source tools. Op de Bazaar krijg je de kans om Stackspin uit te proberen op een op maat gemaakte PublicSpaces instance.

Cloudburst

Het Internet werkt traditioneel gezien decentraal, er zijn veel verschillende partijen die samen het Internet vormen. In de laatste jaren zijn een aantal cloudproviders erg groot geworden, waardoor een groot deel van het Internet klant van hen is. Deze centralisatie zorgt voor afhankelijkheden van een paar grote partijen, iets waar niet iedereen zich van bewust is.
 Met Cloudburst geeft SIDN Labs een demonstratie van een Internet waarbij deze grote partijen niet langer actief zijn. Hiermee kunnen gebruikers zien wat de invloed van het uitvallen van (een deel van) deze grote cloudproviders heeft.

CEDO

Het huidige digitale onderwijssysteem wordt gedomineerd door BigTech. Fundamentele rechten, zoals de privacy, vrijheid en soevereiniteit van kinderen, ouders en opvoeders zijn onvoldoende gewaarborgd. Ed-tech is voornamelijk closed source en zit vol vendor lockins. Producten zijn te duur, verzamelen te veel gegevens of beide. Het is nu tijd om op surveillancekapitalisme gebaseerde Ed-tech te vervangen door ethische, vrije open source alternatieven. Dat is wat onze coalitie voor eerlijk digitaal onderwijs wil bereiken.
 

Private bedrijven hebben niet dezelfde belangen als publieke instellingen zoals scholen. Scholen hebben niet de tijd, de kennis of het budget om hun eigen IT-omgeving zelf te hacken. Daarom lossen BigTech en Ed-Tech dit probleem op voor scholen, door diensten aan te bieden met een zeer laag prijskaartje in euro's, maar de werkelijke betaling is in data: meta-data, "service"-data en gebruikersdata. DPIA zeg je? (Detailed Privacy Impact Analysis) Dat zal hooguit leiden tot diensten die  soort van aan de wet voldoen. Als de autoriteiten maar zouden handhaven, maar helaas, de handhaving is laks. Vijf jaar AVG en de IT-omgeving in scholen zit nog steeds vol privacyrisico's. EssentiĆ«le online diensten vallen buiten het bereik van de AVG. EssentiĆ«le online diensten vallen buiten de scope van DPIA's en doeleinden als "productverbetering" (lees: het voeden van AI en machine learning algoritmen) is AVG-Okee. Als jij of je kind naar een 'Google school' gaat en gedwongen wordt om een Chromebook te gebruiken, produceer je data om Google te trainen en word je getraind om van Google diensten te houden. Als gevolg daarvan zullen kinderen geen digitale kernvaardigheden ontwikkelen of een kritische houding ten opzichte van digitale diensten.
 
 Er is dus een enorme kloof tussen de kernwaarden van Big Tech bedrijven versus de publieke waarden in het onderwijssysteem. Handhaving om Big Tech die publieke waarden te laten omarmen zal nooit effectief zijn. Daarom moeten we een IT-omgeving voor scholen bouwen die gebaseerd is op publieke waarden: transparant, met vrije en open source software, privacy-by-design, gedecentraliseerd, eerlijk en met respect voor onze digitale soevereiniteit. Dit is een enorm project en veel werk, dus doe met ons mee. Kom langs op de bazaar om ons te ontmoeten.