PublicSpaces / Conferentie

Kunst & Cultuur

Tijdens de conferentie kan je dit jaar flink cultuur snuiven. Kunst, in al zijn vormen en expressies, heeft altijd een unieke rol gespeeld in het onderzoeken van de complexe dynamiek tussen mens en technologie. Met performances, muziek en beeldende kunst creĆ«ren we een ruimte waarin we diepgaande vragen kunnen stellen over hoe technologie ons leven beĆÆnvloedt en hoe we betekenisvolle verbindingen kunnen creĆ«ren in de digitale wereld.

Neem even een adempauze van de panels, talks en workshops en laat je inspireren!

Anatomy of an AI System

Het begrip ā€˜kunstmatige intelligentieā€™ lijkt soms ver weg en abstract, maar AI is overal aanwezig in ons dagelijks leven. Anatomy of an AI System analyseert de enorme netwerken die ten grondslag liggen aan de ā€˜geboorte, het leven en de doodā€™ van een Amazon Echo smart speaker, waarbij de enorme hoeveelheid informatie wordt verzameld en gevat in een gedetailleerd diagram. De datavisualisatie van Kate Crawford en Vladan Joler geeft inzicht in de enorme hoeveelheid middelen die betrokken zijn bij de productie, distributie en vernietiging van de speaker. Je vindt Anatomy of an AI System in de Green Room op 27 juni.

Dream Machine

Gedreven door nieuwsgierigheid en fascinatie voor het snel ontwikkelende gebied van kunstmatige intelligentie, probeert Jan Zuiderveld de processen die ten grondslag liggen aan AI-methoden te begrijpen en te belichten. Hierbij benadert hij het onderwerp zowel vanuit een creatief als wetenschappelijk perspectief. Met zijn werk wil Jan de relaties zichtbaar maken tussen mens en machine, analoog en digitaal, organisch en mechanisch. Ook wil hij het bewustzijn vergroten ten aanzien van de potentie van machine learning als een creativiteitsverhogend instrument en de mogelijkheden die het iedereen biedt  om te creĆ«ren - zelfs degenen die zich niet creatief voelen. Met Dream Machine, een gehackte Xerox-fotokopieerapparaat uit de jaren '00, creĆ«ert Jan een plek waar je de interactie aan kan gaan met een machine die zelf creatief is. Kom langs op 27 juni in de Green Room en laat je tekentalent zien!

 

 

Sofia Maria B2B WAIVE

Sofia Maria is een DJ uit Amsterdam die al bijna tien jaar deel uitmaakt van de clubscene van de stad. Haar ervaring in het produceren en managen van evenementen heeft de basis gelegd voor haar verbondenheid met muziek. Haar muziek wordt gedreven door het geloof in de kracht van house om het natuurlijke ritme van het lichaam op Ć©Ć©n lijn te brengen met de beat. Ze gebruikt daarin elektriserende elementen van electro en breakbeat. Sofia Maria zal een live DJ-set spelen met de hulp van WAIVE (van Thunderboom Records), een generatief AI-systeem gebaseerd op erfgoed. Samenwerken met een dergelijk AI-systeem geeft een nieuwe impuls aan de creativiteit van makers, omdat je als artiest moet anticiperen op de input die het systeem je geeft. Sluit de dag af en dans mee op 27 juni 17:00 - 18:00 in de Meeting Room!

 

Ben je zelf geĆÆnteresseerd in muziek creĆ«ren met WAIVE Studio? Bekijk dan de workshop WAIVE Studio: van het archief naar de dansvloer

WAIVE Studio: van het archief naar de dansvloer

Max en Joost van Thunderboom Records willen laten zien hoe Artificial Intelligence het proces van live muziek creatie kan verrijken met WAIVE Studio: een smart DJ systeem dat AI gebruikt om unieke muzieksamples, beats en loops te creƫren uit de gedigitaliseerde audio archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Tijdens deze sessie maak je samen met de rest van het publiek nieuwe dansmuziek met WAIVE Studio, door op een unieke manier gebruik te maken van Nederlands audio-erfgoed materiaal. Kom dansen op 27 juni tussen 15:30 - 16:15 in de Meeting Room!

Gardens of Algorithmic Care

In deze meditatieve performance van Abdelrahman Hassan zullen we proberen om de verschillende niveaus van schade gerelateerd aan data en algoritmes te begrijpen. De performance begint bij het individu en beweegt zo langs het structurele en eindigt met de veel voorkomende giftige voorstellingen van sociotechnische toekomsten. De performance wordt gepresenteerd als een meditatie en is een uitnodiging om het wrede en vaak giftige pessimisme dat ons gesprek over AI overschaduwt, te ondermijnen. In plaats daarvan zullen we een staat van vreugdevol verzet activeren. Door poĆ«zie en een collectief ritueel te gebruiken om een radicale verbeelding te creĆ«ren, hopen we een ruimte van ā€˜mindfulā€™ verzet te creĆ«ren tegen de achtergrond van een technologisch landschap dat altijd in beweging is. Je kunt Gardens of Algorithmic Care beleven op 27 juni om 11:45 - 12:00 in de Grote Zaal.

CODE 2023: Reclaiming Digital Agency

CODE is een project dat antwoord op de groeiende bezorgdheid dat we de controle verliezen over de digitale tools en platformen die we dagelijks gebruiken. Het programma wordt georganiseerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] (Utrecht) samen met Werktank (Leuven), Privacy Salon/Privacytopia (Brussel) en Transmediale (Berlijn). CODE brengt kunstenaars, niet-kunstenaars, politici, beleidsmakers en onderzoekers uit Duitsland, BelgiĆ« en Nederland samen om een dialoog, kritische discussie en artistieke interventie met elkaar aan te gaan. Het doel is om het overheidsbeleid op nationaal en internationaal niveau te beĆÆnvloeden, door bewustzijn te creĆ«ren en manieren te bepalen waarop we wetten en wetgeving kunnen verbeteren die ons als digitale burgers en consumenten beschermen. Voor de editie van 2023 ontving CODE meer dan 100 aanmeldingen, waarvan 28 deelnemers zijn geselecteerd om samen te werken in een co-creatieproces. Kom op 27 juni naar de Foyer op de 5e etage om een voorproefje te krijgen van de projecten die CODE tot nu toe heeft opgeleverd!

Turning Tables

Turning Tables is een nieuw kaartspel dat Big Tech verandert in Fair Tech. Het is leuk om te spelen, en gaandeweg draai je de machtsverhoudingen om en doe je inspirerende ideeĆ«n op van kritische denkers. Het spel is een alternatief voor traditionele kaartspellen die de Middeleeuwse machtsstructuren uitbeelden. In sommige opzichten verschilt onze huidige wereld niet zo veel van de Middeleeuwen: in plaats van de koningen, koninginnen en clans hebben we nu grote techbedrijven en hun CEO's die de scepter zwaaien. Turning Tables nodigt je uit om de wereld op een kritische manier te bekijken. Het kaartspel volgt grotendeels de structuur van een traditioneel kaartspel, maar het heeft enkele speciale extraā€™s. Zo zijn er 12 Goede Jokers: auteurs, activisten en creatieve denkers die ons inspireren om technologie op een positieve manier te gebruiken, zodat we onze digitale rechten kunnen opeisen. Als we de rollen omdraaien, kan een werknemer in een distributiecentrum van Amazon bijvoorbeeld Jeff Bezos verslaan. Speel een spelletje mee, waar de gebruikers meer macht hebben dan Apple en Google, en verander Big Tech in Fair Tech! Je vindt Turning Tables op 27 juni in de Foyer van de 5e etage.

The Silicon Passion

De dagen dat Big Tech, data-verhandelend en bubbel-creĆ«rend, ongestoord zijn gang kon gaan zijn voorbij. Maar echte spijt en verandering blijft uit. In The Silicon Passion gaat theatercollectief De Transmissie op zoek naar een uitweg uit de put die technologie voor ze heeft gegraven. Op zoek naar een nieuwe relatie met Big Tech. Hierbij halen ze inspiratie uit Ć©Ć©n van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Met Bachsā€™ MatthƤusPassion, live synthesizermuziek, audio- en video-technologie en een parade van kleurrijke personages zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien. Je ziet The Silicon Passion op 27 juni van 12:45 tot 13:15 in de Grote Zaal. 

The Hmmā€™s Prompt Battle

We nodigen je uit om je creativiteit de vrije loop te laten en je wildste fantasieƫn tot leven te brengen in een epische strijd! De prompt battle daagt deelnemers uit om met behulp van AI-tekst-naar-beeldsoftware een afbeelding te genereren die creatiever is dan die van hun rivaal. Deelnemers, van publieksleden tot keynote sprekers, nemen het op tegen hun tegenstander om het meest creatieve beeld te genereren door te reageren op ludieke opdrachten die aansluiten bij de thema's van de conferentie. Het publiek beslist wie tot Prompt Queen of King gekroond wordt. Kun jij de origineelste, grappigste of vreemdste AI-gegenereerde afbeelding maken? Kom op 27 juni tussen 15.00 en 16.00 uur naar de Studio om de strijd aan te gaan!

Making the Invisible Visible

Making the Invisible Visible is een project dat is geproduceerd in CODE, een internationaal samenwerkingsprogramma dat is geĆÆnitieerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in Utrecht. CODE brengt kunstenaars, niet-kunstenaars, politici, beleidsmakers en onderzoekers samen om een dialoog, kritische discussie en artistieke interventie aan te gaan over digital agency. Het project Making the Invisible Visible is geproduceerd door een groep internationale makers (Jennifer Jiang, Dana Foth, Merel Noorlander, Sanne van Deijl, Alice Dallinga, Adriaan Bernstein en Alistair Alexander) met ondersteuning van IMPAKT en School of Machines, Making & Make-Believe uit Berlijn. 

New Extractivism

Een nieuwe vorm van extractivisme bepaalt het leven in de 21e eeuw. Deze vorm reikt tot in de verste uithoeken van de biosfeer en de diepste lagen van het menselijk cognitief en affectief wezen. Het systeem dat ten grondslag ligt aan hedendaagse technologie gaat veel verder dan datamodellen, hardware, servers en netwerken. Het volledige systeem van vandaag reikt tot in het kapitaal, de arbeid en de natuur en vraagt enorm veel van iedereen. Vladan Jolerā€™s New Extractivism is een cartografisch project dat verschillende concepten en beelden verzamelt van dit 'nieuwe extractivisme'. Ze vormen samen een blauwdruk voor een machine-achtige superstructuur; een super allegorie die de hele wereld omvat. Je kunt New Extractivism zien op 27 juni in de Green Room. Wil je meer weten over dit werk? Kom naar de sessie van Vladan Joler in de Studio op 27 juni tussen 12:45 en 14:00. 

Everyday Data (H)activism

Everyday Data (H)activism is een gemeenschappelijk onderzoeksproject dat onderzoekt hoe gewone mensen zich kunnen inzetten voor alledaags data-activisme. In deze workshop laat Abdelrahman Hassan deelnemers kennis maken met de Everyday Data (H)activism Toolkit als een archief van verzet. In deze workshop ga je vervolgens kritisch aan de slag, waarbij je de kaarten van de toolkit aanpast aan onze lokale context. We maken een gezamenlijk manifest waarmee we activisme zelf onder de loep nemen. De workshop vindt plaats op 28 juni tussen 11:00 - 12:00 in de Expo. 

Lab of Scent

Door middel van ons reukzintuig komt er een hele wereld tot ons, maar zelden vragen we onze neus met ons mee te denken. Kunstenaar Cesar Majorana heeft een geurlaboratorium waar praktisch iedere geur gemaakt kan worden. In zijn lab vol synthetische moleculen tovert hij elk verhaal om in een geur. Zo creĆ«ert hij, met input van de deelnemers, in een handomdraai een bekende geur als vers schepijs, een regenbui of zonnebrand. Of, complexer: de geur van het internet, de commons, en publieke waarden. In deze sessie gaat Cesar samen met bezoeker een geur ontwikkelen, Welke waarden vormden de basis? En welke ontdekkingen worden er gedaan? On the side deelt Cesar zijn grote kennis van geur(en) bijzondere en vermakelijke anekdotes en feitjes uit de wereld van onze reuk.

 

Cesar zal ook deelnemen aan het ā€™Nagesprek ā€™The Sillicon Passionā€™ op dinsdag 27 juni 13.15-14.00

Crafting your digital self: navigating context collapse

Elke dag presenteren we verschillende identiteiten van onszelf die afhankelijk zijn van publiek zoals vrienden, familie en collega's. Bij het ontwikkelen van een identiteit onderzoeken individuen de morele waarden en overtuigingen waar ze voor staan. De digitale ruimte heeft echter de sociale connectiviteit versterkt, waardoor we verhalen over ons leven kunnen delen en creĆ«ren. Online kan iedereen ons publiek zijn, waardoor verschillende doelgroepen in Ć©Ć©n context samensmelten en mogelijk leiden tot een instorting van de context, bijvoorbeeld door per ongeluk een verborgen identiteit aan je collega's te laten zien. Jongvolwassenen willen een gevoel van controle, uitgebreide filters en privacy-instellingen om waarden als authenticiteit, vertrouwen en een gevoel van erbij horen te behouden. De fictieve kunstmatige identiteitsmanager Identigenie, afgeleid van dit verlangen, beheert identiteiten en doelgroepen voor jongvolwassenen om te voorkomen dat de context instort door content te bewerken voordat deze wordt verzonden. Deze manifestatie wordt geprojecteerd via vier alledaagse scenario's. Scan de QR-codes in de Foyer (2e verdieping) op 28 juni om hun reizen uit eerste hand te ervaren en nieuwe uitdagingen te bespreken.