Nu publieke ruimtes – zowel fysiek als digitaal – steeds verder worden ingeperkt door surveillance, contentcontrole en juridische intimidatie, rijst de vraag: hoe blijven we ons uitspreken zonder onszelf of onze gemeenschappen in gevaar te brengen? Hoe kunnen we verzet herformuleren in een omgeving die ontworpen is om ons het zwijgen op te leggen?
Deze op dialoog gebaseerde workshop, put uit activistische kennis, digitaal ontwerp en gemeenschapsorganisatie, om het concept van AI-gegenereerde persona’s te verkennen als een vorm van collectieve bescherming. Samen bekijken we hoe AI-persona’s kunnen dienen als ethische, verantwoordelijke actoren – die kunnen zeggen wat wij niet kunnen zeggen, en politiek geladen boodschappen kunnen overbrengen zonder echte mensen bloot te stellen aan vergelding of haat. Deze sessie zoekt naar nieuwe manieren om ons uit te spreken – vormen, talen en kanalen.
Deelnemers gaan in op de strategische en ethische aspecten van het gebruik van AI-persona’s als beschermende boodschappers voor belangenbehartiging. De workshop biedt ruimte voor een kritisch gesprek. Wat zijn de ethische overwegingen, mogelijkheden en beperkingen die onze aandacht vragen bij het ontwikkelen van AI-persona’s als een publieksproxy, in de strijd voor rechtvaardigheid? Samen reflecteren we op hoe een activistische AI-persona zou kunnen klinken, wie die zou kunnen vertegenwoordigen en hoe die zich zou kunnen bewegen in het publieke debat zonder schade aan te richten.