Session: How Data, Algorithms, and AI become Tangible
https://conference.publicspaces.net/en/session/het-dataspiegelpaleisNaam/name Notulist: Emma SchepDatum/date: 28-06-2023 10:15Sprekersnamen/speaker names:
Shownotes
(mentioned links, books, podcasts, literature, etc.)Live notes (500-750 words)
Please use full sentences and write in the spoken language of the session / Graag volledige zinnen gebruiken en de taal aanhouden van de sessieonzichtbaarheid en ontastbaarheid van algoritmes en ai: hoe kun je deze tasbaar maken?
vertellen komt vaak niet aan, je moet ervaren hoe het met je leven te maken heeft.
we leven in een ontworpen wereld.
Er zit vaak een groot verschil tussen wat mensen zien en wat erachter zit.
Voorbeeld: het digitale winkelmandje kent twee logica:
- - menselijke logica: ik koop iets.
- - data logica: geeft informatie over koopgedrag, dataevents.
door samen anders te kijken, kunnen we komen tot een collectief internet. Kunstenaars en ontwerpers kunnen hierbij helpen. Door data tastbaar te maken, haal je het uit normale (technische) context. Dan kun je je ertoe verhouden en nadenken over: wat vind ik ervan?
Twee verhalen achter de grote tech verhalen:
1. Claim op de toekomst
Vaak is de technologie een blackbox. In het discours zie je data en algoritmes verdwijnen en krijgen we daarvoor in de plaats een groot abstract verhaal over de toekomst. Het is lastig om je tot zo'n abstract en groot verhaal te verhouden.
2. Het verhaal/idee van usibility.
Het idee dat de beste interface degene is waar je als gebruiker niet over nadenkt.
Deze twee verhalen leiden ertoe dat we data niet bevragen. We moeten verder kijken dan de individuele consument. Dat kan door te kijken naar het alledaagse dataleven: hoe we met onze telefoons, laptops etc. bezig zijn. Een aantal voorbeelden van kunstenaars die dit bevragen:
- julia janssen - 0,0146: internetkunstenaar.
- Tegen de geindividualiseerde blik.
- Wat betekent het dat je snel cookies accepteert en daarme 835 privacy policies accepteert.
- Ze liet mensen het voorlezen; in plaats van 1 kort inidividualistisch moment, 1 lang collectief moment.
- responsibilisering; je legt de verantwoordelijkheid die hoort bij overheid bij het individu. gebeurt hierbij ook, het informeren over privacy ligt bij individu die hierdoor overvraagd wordt.
- Mark Trimpe; onderwijskundig projectleider digitalisering.
- Samen zoeken naar woorden voor data.
- Hij gaat met zijn studenten, maar ook beleidsmedewerkers, bouwen met lego: een waarde bouwwerk.
- Ze beginnen met de vraag: Wat zijn de waarde in ons onderwijs? In plaats van hier direct over te praten, wordt deze vraag eerst beantwoord door middel van een bouwwerk van lego. Na het bouwen wordt er vervolgens gepraat. Niet iedereen heeft de taal om uit te drukken wat die belangrijk vindt.
- Mimi Onuoha - The library of missing datasets (2016)
- ladekast met daarin lege hangmappen met naam van datasets die er zouden moeten zijn: de missing datasets. Hiermee bewustwording welke data niet toegankelijk zijn: het is een beslissing van wat we belangrijk vinden om te verzamelen.
- ik liep vast bij het woord 'gebruiker'. wat meespeelt in dat woord is het idee van de mens als contextloos en in termen van usablity, efficientie. Dat heb ik vervangen door het woord mensen die technologie gebruiken.
- Andere taal leidt tot een andere blik.
- kunstenaars bevragen vanzelfsprekendheid. Als iets vanzelfsprekend is kun je er geen vagen over stellen, kunstenaars kunnen hierbij helpen. Goed om de zelfsprekendheden bevragen: wat zien we hier?
- Taal helpt bij het bevragen. Je kunt kijken naar wat je ziet maar ook naar hoe je zelf kijkt en hoe andere mensen kijken.
- 3 lessen van de kunstenaarsblik:
- - Bewust van eigen blik van tech en hoe die blik gevormd wordt als systeem
- - Kijk vanuit het perspectief van het publieke belang
- - Blik op de toekomst, oog voor verbeeldingskracht
Twee vragen om je te helpen om bewust te worden van jouw blik:
1 als mensen iets van jouw blik zouden kunnen meenemen voor hun eigen manier van kijken, wat zou dat zijn?
2 wat zijn je bronnen van hoop? voor digitale wereld
Q&A
Hoe zou nudging een rol kunnen spelen in mensen helpen juiste keuze te maken?Ben ik nog niet helemaal uit. Nudging is complex: ga je dan zeggen dit is goed voor iedereen, dus dat gaan we doen? Mensen zouden er wel zelf om moeten vragen. Naar mijn idee kun je beter dingen aanraden: hoe kun je laten zien welke mini systemen er op de achtergrond aan het werk zijn?
Moderator: Waar begint de nudge en waar begint de dark pattern zeg maar