Session: PubHubs: A New Decentralised Open Source Social Network for the Public Sector
https://conference.publicspaces.net/en/session/updateNaam/name Notulist: Sylke van DuijnenDatum/date: 28-06-2023 12:45Sprekersnamen/speaker names:
Shownotes
(mentioned links, books, podcasts, literature, etc.)- Website: pubhubs.nl
- White paper over governance en moderatie (pubhubs.nl)
- White paper met focus op identiteit binnen PubHubs (pubhubs.nl)
- Technische specificatie van de online omgeving (pubhubs.nl)
- OPWO-workshop doen? https://www.uu.nl/nieuws/workshop-online-publieke-waarden-omzetten-opwo
- Maandverbond - VPRO project via Telegram.
- Tegenlicht MeetUps (online & offline)
- Thermo-staat, burgerwetenschappelijk onderzoek: thermo-staat.nl
- Kenniscloud: kenniscloud.nl
- Publieke Pioniers - tweedaagse hackathon voor een online publieke ruimte met PubHubs en Kenniscloud.
- VPRO Tegenlicht
- NTR Podwalks
Live notes (500-750 words)
Please use full sentences and write in the spoken language of the session / Graag volledige zinnen gebruiken en de taal aanhouden van de sessiePubhubs is een Nederlands Community Netwerk (expliciet niet een sociale media platform) gebaseerd op publieke waarden, speciaal ontworpen voor publieke organisaties, bijv. bibliotheken, gemeenten, verenigingen.
Pubhubs is zowel een onderzoeksproject als een ontwikkelproject. Gesubsidieerd door publiek onderzoeksgeld (NWO en SIDN fonds). Doel om een (online) community netwerk te ontwikkelen: technisch, maar ook sociaal.
Vorig jaar op de Public Spaces een eerste demonstratie gegeven, intentie om jaarlijks terug te komen bij Public Spaces met een update. Er is namelijk zelf veel gewerkt aan het platform, maar er zijn ook doorlopende ontwikkelingen rondom decentrale platformen: i.e. opkomst Mastodon na Twitter debacle, en uitbreiding Nextcloud, bijeenkomst Fediverse tegelijkertijd op de conferentie.
Harm & Jan - Software ontwikkelaars PubHubs geven een technische update en demo van de online omgeving.
Pubhubs wordt gebaseerd op het Matrix-protocol. Organisaties kunnen hun eigen omgeving personaliseren. Bezoekers kunnen verschillende 'hubs' bezoeken en opslaan als favoriet, per hub krijgen mensen een eigen pseudoniem. Inloggen kan met de privacy-vriendelijke Yivi-app (een eWallet), je wordt dan gevraagd om bepaalde gegevens (telefoonnummer en emailadres), sommige rooms vragen om extra inloggegevens ('attributen', bijv. een postcodegebied of lidmaatschap van de bibliotheek). Vooruitblik naar technische ontwikkelingen in het komende jaar; belangrijk dat moderatie nog technisch mogelijk gemaakt.
Mathilde - postdoc onderzoeker Universiteit Utrecht, focus op sociale ontwikkeling PubHubs.
Online Publieke Waarden Omzetten (OPWO) - Workshop PubHubs - ontwikkeld samen met collega Erna Ruijer. Experimenteren met drie organisaties: openbare bibliotheken (Jantien Borsboom), VPRO (Geert-Jan Strengholt), en patientenorganisaties (kanker.nl en MIND) - sterk offline sociaal netwerk, veel van te leren in termen van moderatie en governance. Dit wordt gedaan dmv workshops op basis van de publieke waarden van de partners.
Vergelijking tussen commerciele organisatie (facebook of youtube) en het Pubhubs stakeholder network.
Centrale vraag van de workshop: hoe borg je publieke waarden in PubHubs?
Vertrekken vanuit business model denken: welk probleem kan je oplossen voor de gebruiker? Met een focus op publieke waarden. Belangrijkste gedeelde waarden (uit drie workshops): privacy, gebruiksvriendelijkheid, inclusiviteit, en veiligheid. Er kwamen per waarde veel oplossingen onder Technisch, Moderatie en Organisatie. Oplossingen gerangschikt en onderverdeeld in een open en gesloten deel met een menselijke moderator ertussenin.
Jantien (specialist hybrid libraries) & Geert-Jan Strengholt (creative director VPRO) - Hackathon PubHubs
Hackathons zijn een stap van de workshop over publieke waarden naar het echt gebruiken van PubHubs.
Kenniscloud is ontwikkeld door de bibliotheken. Er is in de afgelopen 10 jaar veel veranderd in de bibliotheken. Bibliotheken werken steeds meer samen met lokale communities rondom maatschappelijke thema's. Offline locatie is meestal de lokale bibliotheek, maar ze konden geen online platform vinden wat paste bij de publieke waarden van de bibliotheek. Daarom hebben ze zelf iets ontwikkeld: Kenniscloud. Daar is alles openbaar, je hoeft alleen in te loggen als je ergens op wilt reageren. Maar gebruikers hebben ook behoefte aan gesloten ruimtes. Daarom is de samenwerking met PubHubs heel interessant. Nu op zoek naar een logische link tussen PubHubs en Kenniscloud.
Hackathon Publieke Pioniers (week 25 2023) - vijf teams op zoek naar verschillende oplossingen met online community netwerken - met hun eigen cases.
Bevindingen van de Hackathon -
Idee: de tijdelijkheid van gesprekken, nog technische toepassing toevoegen.
Leuk: mogelijkheid om PubHubs on the spot door te ontwikkelen.
Uitdaging: Publieke omroepen focussen op open en vrij toegankelijke informatie, maar kunnen ook verdieping bieden in besloten groepen.
Synergie tussen PubHubs en Kenniscloud is een thema voor de volgende hackathon.
Met de zaal in gesprek:
Uitdaging: hoe kan je zowel openheid als beslotenheid combineren?
Uitdaging: interoperabiliteit tussen verschillende online platformen (zoals Kenniscloud)?
Q&A met de zaal:
Vraag: Komt er ook een app?
Jan: focus op een webapplicatie, die op een mobiele telefoon ook goed werkt.
Vraag: Wat voor een beheerorganisatie zal er komen als PubHubs heel succesvol wordt?
Mathilde: een soort vereniging of cooperatievorm zodat een netwerk van stakeholders (publieke organisaties) samen kan beslissen.
Jose: we hopen ook nog veel te leren van de offline moderatie van MIND en Kanker.nl in een online omgeving.
Vraag/opmerking: reflecteer ook op de eeuwenoude traditie van publiceren en redigeren in het licht van deze nieuwe ontwikkelingen?
Vraag: Kan het ActivityPub protocol kan helpen met het publiceren, vs. het Matrix Protocol wat veel geschikter is voor private omgevingen?
Harm: goede vraag, hier kunnen we naar kijken.
Jan: toevoeging, op Pubhubs zijn we ook vooral op zoek naar de expressie van communities.
Jose: we werken inderdaad vanuit community en organisatie.
Vraag: Is er een tijdslijn of bepaalde 'milestones' waar we naar uit kunnen kijken?
Harm: dit is lastig omdat het zowel een ontwikkel- als onderzoeksproject is en dan kunnen we er niet strak op sturen.
Jose: als organisaties willen bijdragen, bijv. met technologische capaciteit, dan kunnen we stappen maken.
Vraag: is het niet belangrijk om eerst de governance op te bouwen voordat je begint te programmeren, in het licht van onze biases?
Dit wordt opgetuigd voor publieke organisaties die al zelf een governance-systeem hebben waarin input mogelijk is vanuit het brede publiek. Wij ontwikkelen in samenspraak met hen. Er is ook een governance model wat in de technologie wordt ingebouwd.
Vraag: zijn Pubhubs ook geschikt voor hele kleine of kleinschalige organisaties zoals bewonersverenigingen?
Jan: in principe is dat mogelijk, hoewel van groepen die een eigen Hub opzetten wordt verwacht dat ze hun eigen server draaien en hun eigen moderatie doen. Maar we vragen grotere partijen ook om hulp om kleine organisaties te ondersteunen.