PublicSpaces / Conferentie

Maaike Okano-Heijmans

Onderzoeker Instituut Clingendael | Docent

Maaike Okano-Heijmans is senior research fellow bij Instituut Clingendael, waar ze het programma 'Geopolitiek van technologie en digitalisering' leidt. Ze is ook gastdocent aan de Universiteit Leiden, waar ze sinds 2012 lesgeeft over 'Niet-Westerse Diplomatie' in de MSc in Internationale Betrekkingen en Diplomatie(MIRD).

Haar belangrijkste onderzoeksinteresses zijn de geopolitiek van technologie en digitalisering in de relaties tussen de EU en Aziƫ, met een speciale focus op China, Japan en de Indo-Pacific. Digitale connectiviteit, economische veiligheid en open strategische autonomie in het digitale domein zijn belangrijke thema's in haar publicaties en werk.

Een belangrijke vraag die ten grondslag ligt aan veel van haar werk is hoe de vierde industriƫle revolutie de internationale betrekkingen verandert, en wat dit betekent voor de Europese Unie en haar lidstaten - in het bijzonder Nederland. Recente projecten richten zich op digitale autonomie, strategische technische samenwerking met India, digitale connectiviteit, digitaal voor ontwikkeling, China's Digitale Zijderoute en Europa's Digitale Decennium. Daarnaast heeft Maaike, sinds ze in 2006 bij Clingendael in dienst trad, gewerkt aan vraagstukken op het gebied van consulaire zaken en diplomatie - ook wel 'citizen security' of 'duty of care' genoemd.

2024

Ontmoet Maaike Okano-Heijmans op de conferentie hier: