PublicSpaces / Conferentie

A Sovereign Media Dataspace in Europe

Panel - Tegen dominantie van Big Tech in de media met Alexander Baratsits, Lucille Verbaere, Menno Weijss & Lise Witteman

07 juni 10:30 - 12:00 @
IJzaal

Taal: Engels. šŸŒ¶ļø

Kijk terug

Het huidige medialandschap in Europa wordt gedomineerd door grote mediaconglomeraten en grote techbedrijven. Centralisatie, (zelf)censuur en ad tech hebben van burgers passieve volgers gemaakt. Tegelijkertijd zijn er door burgers geleide onafhankelijke media ontstaan die zich in netwerken hebben verenigd om een meer diverse stem te geven aan wat er in de Europese regio's gebeurt.

In deze sessie belichten we de problemen van de huidige situatie en presenteren we Europese inspanningen om een soevereine, gedecentraliseerde mediaruimte te creƫren. We bespreken verschillende pogingen om media in een netwerk op te nemen, om inhoud te produceren en te delen en deze beschikbaar te maken in verschillende talen. De Europese Culturele Backbone, het samenwerkingsverband Display Europe en de Europese dataruimte voor media zijn belangrijke voorbeelden. We zien een coƶperatief medianetwerk ontstaan, met een open source infrastructuur voor vertalen, zoeken en delen van content voor geschreven artikelen, podcasts en video talkshows. Het uiteindelijke doel is om een echte Europese media te ontwikkelen die eerlijk, inclusief en open is.

Sprekers