PublicSpaces / Conferentie

Kunst

CODE 2023 + Turning Tables (IMPAKT) + Gizing + Dream Machine

28 juni 11:00 - 16:00 @
Workspace

Taal: Nederlands.

CODE 2023: Reclaiming Digital Agency
CODE is een project dat antwoord op de groeiende bezorgdheid dat we de controle verliezen over de digitale tools en platformen die we dagelijks gebruiken. Het programma wordt georganiseerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] (Utrecht) samen met Werktank (Leuven), Privacy Salon/Privacytopia (Brussel) en Transmediale (Berlijn). CODE brengt kunstenaars, niet-kunstenaars, politici, beleidsmakers en onderzoekers uit Duitsland, BelgiĆ« en Nederland samen om een dialoog, kritische discussie en artistieke interventie met elkaar aan te gaan. Het doel is om het overheidsbeleid op nationaal en internationaal niveau te beĆÆnvloeden, door bewustzijn te creĆ«ren en manieren te bepalen waarop we wetten en wetgeving kunnen verbeteren die ons als digitale burgers en consumenten beschermen. Voor de editie van 2023 ontving CODE meer dan 100 aanmeldingen, waarvan 28 deelnemers zijn geselecteerd om samen te werken in een co-creatieproces. Op PublicSpaces 2023 krijg je een voorproefje van enkele van de projecten die CODE tot nu toe heeft opgeleverd!

Turning Tables
Turning Tables is een nieuw kaartspel dat Big Tech verandert in Fair Tech. Het is leuk om te spelen, en gaandeweg draai je de machtsverhoudingen om en doe je inspirerende ideeĆ«n op van kritische denkers. Het spel is een alternatief voor traditionele kaartspellen die de Middeleeuwse machtsstructuren uitbeelden. In sommige opzichten verschilt onze huidige wereld niet zo veel van de Middeleeuwen: in plaats van de koningen, koninginnen en clans hebben we nu grote techbedrijven en hun CEO's die de scepter zwaaien. Turning Tables nodigt je uit om de wereld op een kritische manier te bekijken. Het kaartspel volgt grotendeels de structuur van een traditioneel kaartspel, maar het heeft enkele speciale extraā€™s. Zo zijn er 12 Goede Jokers: auteurs, activisten en creatieve denkers die ons inspireren om technologie op een positieve manier te gebruiken, zodat we onze digitale rechten kunnen opeisen. Als we de rollen omdraaien, kan een werknemer in een distributiecentrum van Amazon bijvoorbeeld Jeff Bezos verslaan. Speel een spelletje mee, waar de gebruikers meer macht hebben dan Apple en Google, en verander Big Tech in Fair Tech!

Dream Machine door Jan Zuiderveld

Gedreven door nieuwsgierigheid en fascinatie voor het snel ontwikkelende gebied van kunstmatige intelligentie, probeert Jan Zuiderveld de processen die ten grondslag liggen aan AI-methoden te begrijpen en te belichten. Hierbij benadert hij het onderwerp zowel vanuit een creatief als wetenschappelijk perspectief. Met zijn werk wil Jan de relaties zichtbaar maken tussen mens en machine, analoog en digitaal, organisch en mechanisch. Ook wil hij het bewustzijn vergroten ten aanzien van de potentie van machine learning als een creativiteitsverhogend instrument en de mogelijkheden die het iedereen biedt  om te creĆ«ren - zelfs degenen die zich niet creatief voelen. Met Dream Machine, een gehackte Xerox-fotokopieerapparaat uit de jaren '00, creĆ«ert Jan een plek waar je de interactie aan kan gaan met een machine die zelf creatief is. Kom langs en laat je tekentalent zien!

Notities

Tijdens deze sessie zijn notulen gemaakt. Klik op de onderstaande knop om de notities weer te geven.

Notities weergeven