PublicSpaces / Conferentie

Kunst

CODE 2023 + Turning Tables + Making the Invisible Visible

27 juni 11:00 - 16:00 @
Workspace

Taal: Nederlands.

CODE 2023: Reclaiming Digital Agency
CODE is een project dat antwoord op de groeiende bezorgdheid dat we de controle verliezen over de digitale tools en platformen die we dagelijks gebruiken. Het programma wordt georganiseerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] (Utrecht) samen met Werktank (Leuven), Privacy Salon/Privacytopia (Brussel) en Transmediale (Berlijn). CODE brengt kunstenaars, niet-kunstenaars, politici, beleidsmakers en onderzoekers uit Duitsland, BelgiĆ« en Nederland samen om een dialoog, kritische discussie en artistieke interventie met elkaar aan te gaan. Het doel is om het overheidsbeleid op nationaal en internationaal niveau te beĆÆnvloeden, door bewustzijn te creĆ«ren en manieren te bepalen waarop we wetten en wetgeving kunnen verbeteren die ons als digitale burgers en consumenten beschermen. Voor de editie van 2023 ontving CODE meer dan 100 aanmeldingen, waarvan 28 deelnemers zijn geselecteerd om samen te werken in een co-creatieproces. Op PublicSpaces 2023 krijg je een voorproefje van enkele van de projecten die CODE tot nu toe heeft opgeleverd!

Turning Tables
Turning Tables is een nieuw kaartspel dat Big Tech verandert in Fair Tech. Het is leuk om te spelen, en gaandeweg draai je de machtsverhoudingen om en doe je inspirerende ideeĆ«n op van kritische denkers. Het spel is een alternatief voor traditionele kaartspellen die de Middeleeuwse machtsstructuren uitbeelden. In sommige opzichten verschilt onze huidige wereld niet zo veel van de Middeleeuwen: in plaats van de koningen, koninginnen en clans hebben we nu grote techbedrijven en hun CEO's die de scepter zwaaien. Turning Tables nodigt je uit om de wereld op een kritische manier te bekijken. Het kaartspel volgt grotendeels de structuur van een traditioneel kaartspel, maar het heeft enkele speciale extraā€™s. Zo zijn er 12 Goede Jokers: auteurs, activisten en creatieve denkers die ons inspireren om technologie op een positieve manier te gebruiken, zodat we onze digitale rechten kunnen opeisen. Als we de rollen omdraaien, kan een werknemer in een distributiecentrum van Amazon bijvoorbeeld Jeff Bezos verslaan. Speel een spelletje mee, waar de gebruikers meer macht hebben dan Apple en Google, en verander Big Tech in Fair Tech!

Making the Invisible Visible

Bij het surfen op internet worden we dagelijks gevraagd privĆ©gegevens te delen. Hoe beslissen we in ons leven wat aanvaardbaar is en wat vermeden moet worden? Hoe kunnen we het bewustzijn over gegevensbeveiliging en privacy zodanig vergroten dat we in twijfel trekken wat deelbaar is en wat privĆ©? Making the Invisible Visible is een suggestieve interventie die de realiteit van onze digitale voetafdruk naar de fysieke dimensie brengt. Het project demystificeert de abstractie van onze online aanwezigheid door deze te relateren aan onze alledaagse intermenselijke ontmoetingen. Zweef mee tussen wat aanvaardbaar en acceptabel is en wat ongewenst en te vermijden zou moeten zijn.

Making the Invisible Visible is een project van CODE, een samenwerkingsprogramma tussen IMPAKT, School of Machines en Making & Make-Believe. CODE brengt kunstenaars, niet-kunstenaars, politici, beleidsmakers en onderzoekers uit Duitsland en Nederland samen om een dialoog, kritische discussie en artistieke interventie aan te gaan over digital agency.

Notities

Tijdens deze sessie zijn notulen gemaakt. Klik op de onderstaande knop om de notities weer te geven.

Notities weergeven