PublicSpaces / Conferentie

S+T+ARTS Panel: Rechtvaardige en collectieve datasets in de maak

Kunnen we collectieve datasets maken voor sociale en ecologische rechtvaardigheid?

27 juni 11:00 - 12:00 @
Studio

Taal: Engels.

Kijk terug

Datasets worden vaak getraind met gegevens die schadelijke vooroordelen met zich meedragen. Is het ook mogelijk om collectieve datasets te maken voor sociale en ecologische rechtvaardigheid? Zo ja, hoe? In dit panel nodigen we twee collectieven en een kunstenaar uit wiens werk is genomineerd voor S+T+ARTS Award 2023, een jaarlijkse prijs voor kritische en creatieve projecten op het snijvlak van wetenschap, technologie en kunst. 

Eerst zal Anna Berti Suman het initiatief Sensing for Justice toelichten en vragen onderzoeken zoals hoe je een collectieve dataset van burgerlijk bewijs van milieuschade kunt creĆ«ren en gebruiken in rechtszaken. Daarna zal kunstenaarscollectief Superposition hun project Inside the NYPD's Surveillance Machine bespreken, een interactieve datavisualisatie voor Amnesty International die de schokkende reikwijdte van gezichtsherkenningstechnologie in de stad New York onthult. Ze zullen uitleggen hoe deze gegevens over bewakingscamera's collectief zijn verzameld voor gerechtigheid, en hoe het vertalen van gegevens naar visualisatie het bewustzijn kan vergroten en burgeractie kan oproepen tegen de schending van privacy en het recht op protest. 

Kunstenaar Egor Kraft zal spreken over zijn project Hashd0x | Proof of War, een tactische software die is ontworpen om wijdverspreide desinformatietechnieken te bestrijden. Hij zal ingaan op vragen als hoe je door burgers gegenereerde gegevens kunt onderscheiden van desinformatie, en wat voor soort hulpmiddelen voor het vastleggen van bewijs en forensisch onderzoek we nodig hebben in door humanitaire crises getroffen gebieden zoals oorlogsgebieden. De sessie wordt afgesloten met een gemodereerde discussie en vragen en antwoorden.

Notities

Tijdens deze sessie zijn notulen gemaakt. Klik op de onderstaande knop om de notities weer te geven.

Notities weergeven

Sprekers