PublicSpaces / Conferentie

Towards a Public Stack

Workshop - Technologieƫn in kaart brengen met mensenrechten & publieke waarden als uitgangspunt. Met Ian Forrester

07 juni 15:20 - 16:20 @
Expo

Taal: Engels.

Welke technologieƫn respecteren mensenrechten en publieke waarden? Waar is de technologie die ons binnen de grenzen van onze planeet houdt en ons helpt democratie te waarborgen door gegevens en software collectief te beheren? Hoe ziet een publiek internet eruit?

Deze workshop wordt georganiseerd door BBC R&D en Waag Futurelab. BBC R&D heeft uitgebreide ervaring met het concept van een public service internet en heeft ideeƫn in praktijk gebracht in verschillende initiatieven. Waag heeft het model van de Public Stack ontwikkeld als een manier om Waag's onderzoek en experimenten over deze onderwerpen door de jaren heen te omvatten. Dit model tracht de complexiteit die ten grondslag ligt aan technologie te visualiseren als bestaande uit verschillende lagen, waarbij de technische lagen zoals infrastructuur, software en hardware worden gecombineerd met bijvoorbeeld sociaaleconomische overwegingen, governance en fundamentele mensenrechten.

Tijdens de hele conferentie kunnen mensen initiatieven inbrengen op een grote poster in de hal van de conferentie om de stand van zaken van de Public Stack in kaart te brengen. Elk initiatief is een stukje van de puzzel, op weg naar open, democratische en duurzame digitale publieke ruimtes. In deze workshop kijken we naar de bijdragen en vullen we aan. Samen analyseren we waar we nu staan. Hoe verhouden de verschillende initiatieven zich tot elkaar en waar vallen er gaten? De uitkomsten van deze sessie worden publiekelijk gedeeld als resultaat van de conferentie.

Sprekers