PublicSpaces / Conferentie

Opening: Wat staat er op het spel?

Opening van de PublicSpaces Conferentie 2022: The Time Is NOW!

17 mei 10:00 - 10:15 @
Grote Zaal

Taal: Engels.

Kijk terug

De tijd is NU! Het wordt steeds dringender om onze eigen digitale publieke ruimtes te creƫren. En de weg vooruit ligt binnen handbereik.

Grote techbedrijven houden de publieke sfeer in een patstelling. Onze toegang tot betrouwbare informatie, en ons vermogen om noodzakelijke en dringende informatie te verspreiden, worden steeds afhankelijker van de mate waarin de economische belangen van op winst gerichte techbedrijven worden gediend. De urgentie voor een publiek internet voor het volk groeit temidden van de vele crises waar we mee te maken hebben. Klimaat-, oorlogs- en wereldgezondheidsvraagstukken krijgen binnen de algoritmes van de apps die we gebruiken voor onze informatievoorziening niet de prioriteit die ze nodig hebben.

Publieke organisaties hebben moeite om genuanceerde, goed onderbouwde standpunten en haalbare alternatieven te bieden, en slagen er niet in om te gedijen in een algoritme dat de voorkeur geeft aan verontwaardiging en emotie. Inhoud voor het algemeen belang wordt weggedrukt en aan de kant geschoven, en is alleen zichtbaar als je weet waar je het kunt vinden en wie je moet volgen. We verdienen een betere online ruimte die ten dienste staat van onze gezondheid, vrijheid en levensonderhoud, en die is opgebouwd volgens de logica van onze gedeelde publieke waarden. Die ruimte moeten we zelf creƫren.

Sprekers