PublicSpaces / Conferentie

Wijkbot Expo

10:00 - 18:00 @ Foyer, 5e verdieping

07 juni 13:00 - 15:00 @
Kunst & performances

Taal: Nederlands met Engelstalige ondertiteling

De eerste autonoom functionerende voertuigen en objecten verschijnen in onze steden. Over een paar jaar worden we waarschijnlijk omringd door autonome straatvegers, verkopers, adverteerders, bestelwagens of beveiligingsrobots. Dit soort stadsrobots wordt ontwikkeld door Big Tech bedrijven en startups, gedreven door zakelijke motieven. Kritische vragen over de impact die dergelijke robots zullen hebben op het dagelijks leven van mensen in steden worden zelden gehoord.

In hun Lab 010 project ontwikkelden Cities of Things manieren om bewoners uit verschillende wijken in Rotterdam te betrekken bij het creƫren van een alternatieve versie van deze toekomst; ƩƩn waarin stadsrobots worden ontworpen, ontwikkeld, eigendom zijn, onderhouden en beheerd door de burgers zelf. Het resulteerde in de 'Wijkbot Kit' (Hoodbot Kit), een verzameling open-source, betaalbare tools en methoden voor het co-creƫren van Wijkbots, ontworpen, ontwikkeld, in eigendom, onderhoud en beheer door lokale gemeenschappen. De kit is verschillende keren gebruikt bij hackathons, conferenties en studentenprojecten.

De Wijkbots die in deze expo worden getoond zijn het resultaat van de workshop tijdens dag 1 van de conferentie, waarin deelnemers de kans kregen om met de kit te werken en publieke waarden te verkennen.