PublicSpaces / Conferentie

Erik Kemp

Fediverse Ambassadeur

Erik Kemp is ambassadeur van technologie die ontworpen is om te empoweren. Daar is geen lekker Nederlands woord voor, maar versterken komt het meest in de buurt (hopelijk komt er een Stevin-achtig figuur die hier een nieuw woord voor maakt). Dat is technologie die ontworpen is om gemeenschappen te versterken in plaats van te verscheuren, die ontworpen is vanuit publieke waarden als dienst aan de mensen die het gebruiken. Technologie ontworpen als instrument, waar frictie en een leercurve ingebouwd is, zoals een piano of een lege spreadsheet. Technologie waarbij de mens vaardigheden opdoet door het werken met dat instrument, en leert begrijpen hoe dat instrument in elkaar zit. Dit in tegenstelling tot technologie die is ontworpen als frictieloze ā€˜magieā€™ waarbij de back-end verborgen wordt, de mens onbewust het product is in plaats van de klant, er allerlei donkere patronen in het ontwerp zitten om ze onbewust te beĆÆnvloeden. Alles zodat de bedrijven erachter kunnen kapitaliseren op aandacht, verslaving en polarisatie, door het uitbuiten van hun gebruikers ā€“ onze medemensen ā€“ met alle gevolgen van dien.

Omdat hij gelooft in het credo ā€˜wees de verandering die je wilt zien in de wereldā€™ heeft hij zijn technologie-dieet de afgelopen jaren drastisch aangepast, geĆÆnspireerd door ā€˜technologie-diĆ«tistenā€™ waar deze conferentie elk jaar bomvol mee zit. Bij PublicSpaces 2023 zal hij onder de noemer ā€˜FediverseFerhalenā€™ delen over hoe deze verandering van dieet eruitzag, en wat voor heerlijke gerechten hij ontdekte toen hij ineens eisen ging stellen aan wat hij wel en niet wilde eten.

Erik een taalliefhebber, een lange-afstandshardloper (marathons, trail- en obstakelruns), wandelaar (Pieterpad, GR20) en kun je hem wakker maken voor een gesprek over filosofie of politiek. Hij voelt zich een ontdekkingsreiziger in een wereld vol bijzondere mensen, talen, culturen, met een speciale rol voor de natuur, die zorgt voor inspiratie, vertraging en een diep gevoel van verbondenheid.

Verder is Erik een eeuwige student Cyber Security aan de Universiteit Twente, actief lid bij de politieke vereniging Volt Europa en sinds maart 2022 volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad van Enschede. Meer informatie is te vinden op zijn blog: https://blog.erikkemp.eu.


Gesprekken met vreemden Ć©n oprechte feedback zijn voor Erik de twee mooiste cadeautjes die het leven te bieden heeft, dus spreek hem vooral aan bij #PubConf2023! :-)
 

2023

Tijdens de conferentie PublicSpaces Conference 2023: For a Collective Internet in 2023 was Erik Kemp onderdeel van de volgende sessie(s):