PublicSpaces / Conferentie

Jan Zuiderveld

Machine Learning Researcher | Ingenieur

Gemotiveerd door nieuwsgierigheid en fascinatie voor het zich snel ontwikkelende gebied van kunstmatige intelligentie, probeert Jan Zuiderveld de diepgaande processen die ten grondslag liggen aan AI-methoden die onze wereld transformeren te begrijpen en er licht op te werpen door het onderwerp vanuit zowel een creatief als wetenschappelijk perspectief te benaderen.
Hij gelooft dat de huidige ontwikkelingen in AI een verschuiving teweeg zullen brengen in de definitie van kunst, analoog aan wat de opkomst van de fotografie deed in de 19e eeuw. Wat is het werk van een kunstenaar? Machine-leersystemen tonen steeds meer mogelijkheden om zelf kunst te genereren en conditionele technieken zijn al zeer effectief als creativiteitsverhogende hulpmiddelen, als bron van inspiratie en voor het verkennen van mogelijkheden. De meest creatieve delen van het creatieproces veranderen in een curatieproces.

Jan's inspiratie en creativiteit komen voort uit de wisselwerking tussen mensen en kunstmatige intelligentie. Hij denkt dat interactiviteit in kunst helpt om bezoekers te laten nadenken over hun perceptie van de werkelijkheid, hun plaats in de wereld en hun begrip van anderen uit te dagen. Hiervanuit wil Jan relaties onthullen tussen mens en machine, analoog en digitaal, organisch en mechanisch. Bovenal wil hij het bewustzijn vergroten van de kracht van machine learning als een creativiteitsverhogend hulpmiddel en de mogelijkheden die het creƫert voor iedereen, zelfs degenen die zich niet creatief voelen, om te creƫren.

2024

Ontmoet Jan Zuiderveld op de conferentie hier: