De versnelde toepassing van nieuwe technologieƫn - zoals AI en algoritmische dataverwerking - kan democratische processen veranderen en ondermijnen. Kunstenaar Paolo Cirio stelt deze ontwikkeling aan de orde in zijn kunst, die hij inzet als activisme. Hij presenteert zijn werk voor een beter internet.
Cirio stelt AI aan de orde als geautomatiseerd geweld via surveillance, discriminatie en desinformatie. Hij legt dit geweld bloot aan de hand van het gebruik van gezichtsherkenning door de politie, de criminele data-industrie en militaire propaganda. Als gewelddadig, ongereguleerd wapen versterkt AI culturele conflicten die tot uiting komen in informatieoorlogen, waarin activisten de machtsstructuren moeten aanvechten. Met zijn projecten daagt Cirio uit door AI te onderzoeken als wapen en het te gebruiken voor tegenaanvallen.
Cirio is uitgenodigd als onderdeel van het project European Digital Deal, een driejarig onderzoek waarin door middel van kunst en cultuur wordt gekeken naar hoe de versnelde, maar soms ondoordachte toepassing van nieuwe technologieĆ«n, democratische processen beĆÆnvloedt. Dit project wordt medegefinancierd door Creative Europe.