PublicSpaces / Conferentie

Paolo Cirio

Multidisciplinair kunstenaar

Het werk van Paolo Cirio is te zien bij Foam in de solotentoonstelling AI Attacks, die 30 mei opent. Vanaf 23 juni is zijn werk over klimaatverandering te zien in de tentoonstelling Really? Art and Knowledge in Time of Crisis bij Framer Framed.

Paolo Cirio is een multidisciplinaire kunstenaar die bekend staat om zijn provocerende interventies. Zijn op onderzoek gebaseerde kunstwerken stellen dringende sociale, economische en culturele kwesties aan de orde. Cirio's portfolio toont zijn streven naar rechtvaardigheid en transparantie, gekenmerkt door gedurfde acties en technologische innovaties. Hij kreeg internationale erkenning voor zijn baanbrekende initiatieven, zoals zijn campagnes om gezichtsherkenning in Europa te reguleren en om het recht om vergeten te worden in de Verenigde Staten in te voeren. Hij werkt al tientallen jaren als internetkunstenaar en activist voor digitale rechten met focus op onder andere het uitdagen van surveillancepraktijken, het verstoren van financiƫle systemen en het bekritiseren van de geheimzinnigheid van de kunstmarkt.

Zijn werk reikt verder dan digitaal activisme. Recentelijk richtte hij het Klimaattribunaal in 2021 op om grote bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken ter verantwoording te roepen. In 2023 lanceerde hij de Climate Class Action om mensen te steunen die getroffen zijn door klimaatrampen.

Gedurende zijn carriĆØre heeft Cirio veel tentoongesteld in musea en instellingen over de hele wereld en heeft hij vele prijzen gewonnen, zoals de Golden Nica eerste prijs op Ars Electronica in 2014 en de Eyebeam Fellowship in 2012. Zijn kunstwerken hebben wijdverspreide discussies uitgelokt en zijn uitgebreid besproken in de wereldwijde media. Naast zijn artistieke praktijk is Cirio pedagoog. In die rol geeft hij lezingen aan gerenommeerde universiteiten en instellingen en schrijft hij theoretische teksten voor academische tijdschriften.

2024

Ontmoet Paolo Cirio op de conferentie hier: