Er is een enorme belangstelling voor digitale commons, oftewel digitale gemeenschapsgoederen. Overheden op alle niveaus willen er wat mee van de Europese Commissie, Duitsland en Frankrijk, tot de gemeente Amsterdam. Mogelijkerwijs dragen ze bij aan onze soevereiniteit, zelfbeschikking, democratie en duurzaamheid. We moeten denken aan open source software en diensten zoals nextcloud en libre office, gedecentraliseerde communicatie en sociale media zoals matrix en mastodon. Maar ook aan het delen en gezamenlijk beheer van data en kennis zoals via creatieve commons licenties en wikipedia.
Zijn de commons een manier om ‘het internet terug te pakken’ ? Belangrijke vragen zijn dan: Hoe dragen digitale commons bij aan een transformatie waar gemeenschappen aan roer staan? Hoe kunnen we onze digitale infrastructuren zo ontwerpen dat ze bijdragen aan zelfbeschikking en een democratische praktijk?
Commons Network is samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken opzoek naar een gemeenschappelijke begrip van digitale commons, de mogelijke rol van de overheid om deze te ondersteunen en de struikelblokken daarbij. Het SIDN fonds ondersteunt verschillende digitale commons initiatieven en projecten.
In dit panel bespreken we hoe bouwstenen van de commons zoals collectief eigendom, democratisch beheer en samenwerking vorm krijgen en gaan we aan de hand van use cases in op de uitdagingen en kansen.
Digitale gemeenschapsgoederen
Panel - De praktijk van digitale gemeenschapsgoederen, hoe vliegen we het aan?