PublicSpaces / Conferentie

Ehmeneehm met Lashaaawn

Performance - Een parodie reclameblok waarin we het systeem hacken!

06 juni 11:00 - 11:10 @
Grote Zaal

Taal: Engels.

Kijk terug

Epic-fantasy wereldbouwer Lashaaawn maakt satire van mainstream media door ze af te beelden als een prime-time talkshow, compleet met reclameblokken en live optredens, en onderzoekt kritisch maatschappelijke normen en systemen van onderdrukking. Tijdens de PublicSpaces-conferentie kun je een glimp opvangen van de show door middel van een van de parodiereclames.

Momenteel doet Lashaaawn, als onderdeel van hun Scout Night ontwikkelingssubsidie van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, onderzoek naar digitalisering en maatschappelijke vooruitgang. Hen houdt zich bezig met zaken als discriminerende algoritmen op sociale mediaplatforms die een onevenredig groot effect hebben op gemarginaliseerde gemeenschappen, waaronder LGTBQI+-personen. Lashaaawn verdiept zich ook in de rol van AI in culturele toe-eigening en benadrukt het risico van culturele afbrokkeling door te oppervlakkige presentatie ervan.

Buitengesloten worden vanwege je culturele erfgoed, genderidentiteit of andere manieren van identiteit en expressie ligt buiten de controle van een individu en is geworteld in de onderdrukkende systemen van onze westerse samenleving. Gelukkig kunnen systemen worden gekraakt. Drag performance is bijvoorbeeld een manier voor de leden van de queer gemeenschap om te navigeren en de uitsluiting waaraan ze onderworpen zijn te omzeilen. Om cultureel erfgoed en diverse vormen van expressie te beschermen, neemt Lashaaawn ze op in hun zelfgecreĆ«erde epische fantasie- en performancewereld, als een tijdcapsule los van externe onderdrukking. Lashaaawn wil een bijdrage leveren aan het opbouwen van een digitale infrastructuur die nodig is voor het bevorderen en versterken van het onmisbare artistieke en culturele discours. Dit werk verzekert de continuĆÆteit van hun verhalen en die van hun gemeenschappen.

Sprekers