PublicSpaces / Conferentie

Opening up the Mobile Ecosystem

Panel - De controle terugnemen van Big Tech via wetgeving en alternatieven

07 juni 15:20 - 16:20 @
Studio

Taal: Engels.

Kijk terug

Het mobiele ecosysteem is lange tijd beĆÆnvloed en gecontroleerd door een paar grote technologiebedrijven. Google en Apple blijven bijvoorbeeld besturingssystemen ontwikkelen, en bepalen vervolgens via juridische termen, stuurprogramma's en interfaces hoe apps met hun systemen kunnen communiceren en samenwerken. Dit beperkt de vrijheid van burgers en Europese organisaties om mobiele software te kiezen die voldoet aan hun eigen voorwaarden en vergroot onze afhankelijkheid van deze technologieĆ«n.

We kunnen de controle op dit ecosysteem terugwinnen! Met wetgeving en alternatieven kunnen we het systeem openbreken en de macht van de Big Tech bedrijven tegengaan. Wetgeving zoals de Digital Markets Act verplicht Google en Apple om onder andere sideloading en alternatieve app-distributiemethoden toe te staan. Ontwikkelaars hebben al verschillende alternatieve software gemaakt, waaronder besturingssystemen zoals e/OS en UbuntuTouch, app stores voor FOSS (Free and Open-Source Software) apps en apps zonder trackers.  

Deze sessie onderzoekt hoe we gebruik kunnen maken van FOSS-technologieƫn en Europese wetten om mobiele software te maken die open en eerlijk is en afgestemd op de behoeften van de gebruiker. Wetenschappers, beleidsmakers en ontwikkelaars bespreken bestaande software-ecosystemen, nieuwe wetgeving en technologische oplossingen om deze te overstijgen. Samen onderzoeken we welke toekomstige stappen we moeten nemen om deze FOSS-alternatieven verder te ondersteunen.

Sprekers