Session: Social Media vs. Public Values and Reach
https://conference.publicspaces.net/en/session/workshop-social-media-vs-publieke-waardenNaam/name Notulist: Isis WoutersenDatum/date: 28-06-2023 12:45Sprekersnamen/speaker names:
Shownotes
(mentioned links, books, podcasts, literature, etc.)Live notes (500-750 words)
Please use full sentences and write in the spoken language of the session / Graag volledige zinnen gebruiken en de taal aanhouden van de sessieHet probleem met big tech en sociale media:
Vroeger was sociale media anders dan hoe we dat nu kennen. Sociale media was bijvoorbeeld niet in real-time en sociale media werd nog niet gezien als betalingsmiddel. Nu zijn de platformen gericht op het bereiken van engagement, waarbij negatieve emoties voor meer engagement zorgen dan positieve emoties. Het is toegankelijker geworden, maar dit is niet altijd de bedoeling. Het probleem ligt bij gencenteraliseerde en commerciele media.
Hoe ga je hiermee om?
Maartje Nitrauw (EO): het is een probleem van sommige mensen, heel veel mensen ervaren dit niet als een groot probleem. Het wordt maar door een happy few zo beleefd. De digitale strategie van EO is om hoop te geven.
Marije Andela (NPO): als publieke omroep gaan we hier heel bewust mee om. Ons businessmodel is om maatschappelijk relevant te blijven. Daar waar het publiek zit, moeten wij aanwezig zijn.
Belemmeringen op dit moment: je kan een community niet zomaar migeren, per platform uitzoeken wat wel en niet werkt, in één keer grootschalig inzetten is daarom lastig (Egon).
De nazorg is ook belangrijk (Erik).
Maartje: onze doelgroep zit niet op Fediverse. Het is erg zonde om communities te starten die homogeen zijn. Ik zit te wachten op een platform met diversiteit.
Erik Kemp over Fediverse: wat is het Fediverse?
Fediverse gaat om diversiviteit, decentralisatie en interoperabiliteit. Aan de achterkant van Fediverse communiceren alle verschillende diensten met elkaar, wat je niet altijd ziet. Je zit in een divers ecosysteem met allerlei verschillende diensten. De meeste mensen hebben niet door dat dit zo'n wijd systeem zitten. Dit platform is gebouwd voor verbinding, wat een belangrijk verschil is met de andere platformen. Dit platform gaat om diversiteit, interactie en het opbouwen van betekenisvolle relaties. We moeten elkaar weer vinden op een digitaal dorpsplein. Dit is een ethisch alternatief voor alle andere diensten die de meeste mensen nu gebruiken.
Eva (de Groene Amsterdammer): de Groene Amsterdammer doet onderzoek naar de invloed van technologie op het politieke debat. Zelf zijn ze nog erg afhankelijk van sociale media en dat is een probleem. Want hoe afhankelijk ben je als je je afhankelijk maakt van deze platformen?
De Groene Amsterdammer heeft een eigen server op Mastodon opgericht met onafhankelijkheid van denken. De afgelopen twee maanden is de groei hierop weer gestagneerd. Ze willen het graag groter maken, maar weten niet precies hoe. Ze willen graag een nieuwe stap maken in het experiment.
Uit het publiek kwam de opmerking dat de kennismaking met dit nieuwe platform een loop is (die we eerder hebben ervaren met bijvoorbeeld Twitter), waar we van leren. Het enige belangrijke verschil is dat het niet overgekocht kan worden (Erik). Dit is geen gecentraliseerde en commerciele media. We moeten ervoor zorgen dat het platform niet verder gemonopoliseerd kan worden.
Vraag uit het publiek: moeten we ons toch zorgen maken dat Meta het Fediverse toch gaat domineren? Erik: dit is een erg grote discussie en geen makkelijke vraag. Meta willen met de grote instances contact hebben en met hun federeren. Een deel van de mensen gaan wel met Meta federeren, en een deel niet. Je hebt dus de mogelijkheid om in het netwerk het gesprek aan te gaan met wie je wil/niet wil.
Egon Verharen (NPO): elke keer stellen wij een innovatie agenda op. Hoe kunnen we de publieke waarden opnieuw doen? Zo geven ze innovatie talks en gebruikersonderzoek. Hier reserveren ze een budget voor, voor deze innovatie. Bij elk project kijken: wat kunnen we hiermee?
Kunnen we ook al een klein teentje van de publieke omroepen op het Fediverse verwachten? We hechten veel belang aan ons eigen onafhankelijke platform (Marije). We zijn al veel aan het experimenteren. We moeten ook naar de journalistieke merken kijken: kunnen we nog meer naar Mastodon krijgen?
De vraag uit het publiek: hoe begin ik? Hoe kan ik lid worden van Fediverse? Eigen ervaring ook al erg lastig (Maartje), het is lastig en technisch. Vraag aan de NPO: komen jullie met een handleiding voor het onboarding proces? PublicSpaces gaat alle partners aansporen om dit niet alleen binnen hun community te delen, maar open voor iedereen.
Geleerd van deze workshop: NPO heeft een hele actielijst meegekregen, wel doorgaan met de innovatielijn en deze platformen blijven stimuleren. EO wil onderzoeken om voor journalistiek iets te gaan doen op Mastodon, Klokhuis is op zoek naar een gezond midden tussen algoritmen en verleiden naar content die passend is voor jou, nu is Mastodon bijvoorbeeld nog veel te droog. Erik benadrukt nog de vele onduidelijkheid over dit onderwerp. De Groene Amsterdammer heeft geleerd dat je niet elk platform op dezelfde manier moet gebruiken, nieuwe implus om verder te denken. Samen met redacties op zoek gaan naar de volgende stap.