PublicSpaces / Conferentie

De mens centraal bij overheidsinformatie 

Hoe kan de overheid haar informatiehuishouding zo regelen dat de overheid naast burgers komt te staan, in plaats van ertegenover?

28 juni 11:00 - 12:00 @
Grote Zaal

Taal: Nederlands met Engelstalige ondertiteling

Kijk terug

Begin 2022 is Arre Zuurmond benoemd als Regeringscommissaris Informatiehuishouding. Directe aanleiding voor de benoeming is het rapport over de Toeslagenaffaire, waarin de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid snoeiharde kritiek krijgt en wordt benoemd als een hardnekkig probleem. Bij zijn benoeming geeft de regeringscommissaris aan dat hij dit als aansporing ziet voor zijn streven naar radicale verbetering bij de overheid door het starten van onomkeerbare veranderingen.

Volgens de regeringscommissaris is de informatiehuishouding van de overheid pas echt op orde als deze een responsieve overheid mogelijk maakt waarbij de overheid naast haar burgers staat in plaats van tegenover hen. Maar hoe kan de overheid naast haar burgers staan en welke inrichting van overheidsinformatie hoort daarbij? Welke nieuwe perspectieven kunnen helpen om de mens centraal te zetten bij overheidsinformatie? En wat is er nodig om te zorgen dat overheidsinformatie altijd ten dienste van de samenleving staat, en hoe kunnen we dat organiseren? In deze sessie verkennen we deze vraagstukken. Arre Zuurmond werkt momenteel aan een ambitieus traject om een nieuwe wet te ontwerpen die dit goed regelt. Maike Klip doet ontwerpend onderzoek over de vraag hoe we publieke diensten kunnen realiseren die goed zijn voor mensen.

De sessie wordt gemodereerd door Serv Wiemers, directeur bij Open State Foundation, een maatschappelijke organisatie die bijdraagt aan een digitaal transparante overheid en daarmee een controleerbare en vitale democratie.

Notities

Tijdens deze sessie zijn notulen gemaakt. Klik op de onderstaande knop om de notities weer te geven.

Notities weergeven

Sprekers